Wat maakt ons uniek?

Wat maakt ons uniek?

Het verschil tussen ons en de reguliere ggz. De reguliere ggz stelt je de vraag; ”Wat is er mis met je?”. Positieve Nood stelt je de vraag; “Wat is je overkomen?” ~PN

De organisatie Positieve Nood is een initiatief geïnspireerd door het werk van H.C. Fokker en T. Janssen wat pleit dat het vertonen van gedragsstoornissen wordt aangemerkt als een overlevingsstrategie, gezonde reacties op krankzinnige omstandigheden. Psychiatrische diagnoses zijn aanjagers voor discriminatie, verbaal geweld en fysieke en seksuele aanvallen. Dit willen wij een halt toeroepen.

Er is geen afwijking die geaccepteerd moet worden als symptoom van een diagnose, maar als een complexe, belangrijke en betekenisvolle ervaring om te verkennen. Samen werken we aan een samenleving die psychiatrische gedragskenmerken begrijpt en respecteert, die in de behoeften van mensen met gedragskenmerken voorziet, en hen volwaardige medeburgers acht. Zo’n maatschappij is niet alleen mogelijk, ze is reeds op komst.

Voor ons zijn de verwezenlijkingen van Positieve Nood een herinnering dat empathie, begrip, eerlijkheid, respect, kwetsbaarheid, harmonie en gerechtigheid meer zijn dan woorden, het zijn overtuigingen. En overtuigingen kunnen de wereld veranderen. In de afgelopen 6 jaar heeft Positieve Nood haar visie met de hele wereld gedeeld. Online is haar website wereldwijd bekeken. Positieve Nood werkt samen om waardigheid, solidariteit en bekrachtiging te promoten voor mensen in mentale nood, om een nieuwe taal en beoefening van hoop te creëren rondom een kern van rotsvast vertrouwen in de kracht van het individu.

Samen smeedden we een mengsel van moed, creativiteit, integriteit en een rotsvast geloof dat je gekwetste zelf weer kan helen. Positieve Nood wilt je in staat stellen om jezelf te redden.

Wij stellen en blijven stellen, dat in de GGZ psychiatrie de vraag niet zou moeten zijn: ”Wat is er mis met je?” maar “Wat is je overkomen?”

foto (20)

Leave a reply