Verslavingen

Verslavingen

Verslavingen

Verslavingen

De vicieuze cirkel van verslavingen. Schaamte en schuld spelen hierin een hoofdrol.
Verslavingen en obsessies zijn manieren om om te gaan met emotionele pijn. Het zijn manieren van overleven, maar het zijn niet manieren van leven. Velen van ons proberen onszelf af te leiden van onze emotionele pijn door obsessies of verslavend gedrag te ontwikkelen.

Verslaafd kan je zijn aan:

Drank
Drugs
Nicotine

Verliefdheid:

Verliefd zijn op het gevoel van verliefd zijn. Als de gevoelens van verliefdheid na een tijd verdwijnen dan verdwijnt ook de interesse in de partner en staat men alweer open voor de volgende verliefdheid.

Relaties:

Een geschiedenis van langdurige, negatieve, stressvolle relaties is meestal een symptoom van emotionele pijn verslaving. De gevoelens van liefde en pijn zijn zo vaak een associatie dat ze een en dezelfde worden. Bijvoorbeeld van niet beschikbare mensen houden of blijven in ondragelijke relaties, zijn tekenen dat de liefde en pijn één zijn geworden en met elkaar zijn verweven. Er zijn veel van dergelijke pijn-gekoppelde gevoelens in het repertoire van de pijn verslaving. Inzicht in het fysiologische deel van emotionele pijn verslaving maakt het makkelijker om deze patronen te verbreken.

Sex
Eten
Helpen: Andere mensen helpen voorbij het punt van zelfopoffering en zelfwaarlozing.
Caffeïne
Game
Internet
Koop
Medicijnen
Pijn
Gokken
Vreemdgaan: De spanning die vreemdgaan met zich meebrengt maakt het verslavend.
Tv
Sport
Anabolen
Euforie
Werken
Schoonmaken
Dieten
Kopen
Geld

Liegen:

Liegen zorgt voor veel spanning en stress in het lichaam en kan net als alle andere verslavingen leiden tot afstomping van emoties door endorfines. De persoon wil een beloning of complimenten voor iets dat hij of zij niet heeft gedaan. Hij of zij hunkert naar aandacht en waardering van anderen om gevoelens van ontoereikendheid te bestrijden. Zij kunnen ook aandacht vragen door te doen alsof ze slachtoffers zijn van misdrijven of door het creëren van andere dramatische situaties die niet echt zijn gebeurd.

Mensen zullen soms liegen omdat ze denken anders niet in staat zouden zijn om iets voor elkaar te krijgen. Het liegen blijft omdat de persoon hunkert naar de aandacht en de sensatie van het ermee weg komen of in een poging om het slachtoffer van de leugens nog verder te manipuleren.
Mensen die zichzelf waardeloos voelen over zichzelf en beter willen lijken in de ogen van de mensen om hen heen kunnen vaak verhalen over zichzelf gaan verzinnen. Het doel hiervan is om sympathie of empathie te krijgen. Vaak is er een onderliggende angst dat mensen hen zullen weigeren als ze weten van hun slechte eigenschappen, daardoor overdrijven ze de goede eigenschappen.

Verzamelen

Emotionele pijn:

Emotionele pijn kan een verslaving worden. Negatieve gevoelens, zoals woede, zorgen maken, verdriet, angst of depressie. Daar kan je zo aan gewend raken dat je niet zonder ze kan leven. Er zijn zowel fysieke als psychische redenen voor emotionele pijn verslaving.
Wanneer een persoon continu emotionele pijn voelt, vinden er subtiele veranderingen in het lichaam plaats die een afhankelijkheid creeëren aan stressgerelateerde hormonen, zoals adrenaline, cortisol en endorfine. Emotionele en geestelijke pijn kan zo hoog oplopen dat het lichaam endorfines vrij laat om de pijn te verzachten. Het zorgt voor een verdovend gevoel. Het veranderen van gewennings patronen van emotionele pijn is net zo moeilijk als het opgeven van een verslavende stof, zoals nicotine, alcohol of zelfs heroïne. De emotionele pijn verslaafde zoekt onbewust situaties op die zeker leiden tot pijn. Emotionele stress net zoals fysieke stress, leidt tot spanning. Als de spanning constant is. Zend het lichaam een continue stroom van endorfines door het lichaam, waardoor een dof (en nauwelijks merkbaar) verdovend effect ontstaat. Wanneer endorfineverslaving een onderdeel van het dagelijks leven wordt. Dan worden de zintuigen eigenlijk verdoofd. Workaholics ervaren dit, net zoals duursporters, maar net als na het stoten van de teen is dit gevoel enigszins plezierig.

Met een duurzame endorfine release kun je nog steeds emoties voelen, maar alleen als ze intens zijn, zoals boosheid, woede, verdriet en angst. Deze leiden tot het verder vrijkomen van endorfine, wat kan leiden tot verdere emotionele afstomping. En als je eenmaal gewend bent aan het leven van een-endorfine gevuld bestaan. Dan is het moeilijk om het op te geven. Met zoveel pijnstillende stof die door je lichaam gaat, is er een gevoel van veiligheid, Je voelt je veiliger in de wereld. Het is een schild in het lichaam die je beschermt tegen subtiele gevoelens die moeilijker te blokkeren zijn, zoals tederheid, kwetsbaarheid, en liefde.

Complottheoriën:

Complottheorieën zijn een krachtige bron van endorfines. De theoreticus ziet zichzelf als een denker op een hoger niveau en per definitie beter dan de onwetende massa om hem heen. Men loopt aan de rand van de samenleving, en kijkt met argwaan naar hun omgeving. Niemand beseft wat er aan de hand is behalve zij. Als iemand hen aanspreekt op misvattingen in hun complottheorie. Dan oordeelt men hun gewoon als “domme schapen” die niet kunnen zien wat zij zien. Elke keer dat dit weer gebeurt bevestigd hen dit in het gevoel hoe bijzonder deze voorkennis hun maakt. Zo voelt men zich beter dan anderen. Psychose en schizofrenie hebben overeenkomsten met deze verslaving maar worden hier niet mee bedoeld.

Geloof:

Ook is er een soort van religieuze verslaving waarbij mensen toevlucht en troost zoeken in hun geloof. Karl Marx sprak al over ‘ godsdienst is opium voor het volk’.

Alles kan verslavend zijn als we het gebruiken om emotionele pijn te vermijden.
De pijn is een direct gevolg van de schaamte die we hebben geïnternaliseerd tijdens het opgroeien. Het is een deel geworden van ons zelfbeeld. We zijn opgegroeid met het gevoel dat er iets fundamenteel mis is met ons, wat ons een basis gevoel heeft gegeven gekwetstheid en eenzaamheid.
Wat volgt is een herhalende cyclus die als maar door zal gaan. Hier is geen leeftijd of houdbaarheidsdatum voor. Deze cyclus kan zich doorzetten tot onze dood. Of tot het moment dat we de bewuste keuze maken om het te stoppen.

De vicieuze cirkel van verslaving:

– Ik voel me gekwetst en eenzaam

– Niemand zal van me houden zoals ik ben

– Ik moet iets doen om de pijn te stoppen

Ik zal ok zijn als ik een drankje op heb gehad (voor de scherpe randjes) …
Ik zal ok zijn als ik een pilletje op heb …
Ik zal ok zijn als ik harder werk …
Ik zal ok zijn als ik gespierder ben …
Ik zal ok zijn als ik dunner ben …
Ik zal ok zijn als ik de juiste persoon heb om mij lief te hebben ..
Ik zal ok zijn als ik anderen maar help ..
Ik zal ok zijn als ik nog één chocolaatje eet ..
Ik zal ok zijn als …

– Maar ik heb nog steeds pijn en voel me nog steeds eenzaam

– Ik haat wat ik aan het doen ben, maar ik weet niet hoe ik moet stoppen

– Ik ben niet goed. Niemand zal me houden zoals ik ben

– Ik hou niet van mezelf zoals ik ben

– Ik heb zo’n pijn …
De cyclus herhaalt zich..

One comment on “Verslavingen

Leave a reply