Wat is PTSS post traumatische stress stoornis

Wat is ptss post traumatische stress stoornisWat is PTSS post traumatische stress stoornis

Een post-traumatische stress stoornis is een naam die gegeven wordt aan een verzameling van symptomen die je kunt krijgen na een trauma, ook jaren later nog. Er zijn twee fasen in een post traumatische stressstoornis: de herbelevingsfase en de vermijdingsfase. Beide fasen kosten veel energie, omdat tijdens beide fasen eigenlijk voortdurend de alarmknop van je stresssysteem aan staat.

Door (seksueel) misbruik of mishandeling raakt je gezonde, automatische systeem van het balanceren tussen vertrouwen en wantrouwen (jezelf veilig maken) verstoord.
Dit komt door de tegenstrijdigheden die in het (seksueel) misbruik en mishandeling zitten verscholen. Degene die je veiligheid moet aanleren en verschaffen maakt je vreselijk onveilig.
Het verschil tussen beveiligen en bewaken is een goed voorbeeld:
Je lichaam heeft een eigen beveiligingssysteem. Al opgroeiend en lerend zul je merken dat je beveiligingssysteem een achtergrond systeem is geworden waar je op kunt bouwen. Het draait op de achtergrond, neemt waar, zorgt dat je niet over de rand van de afgrond valt en niet in zeven sloten tegelijk loopt.

Het is op onbewust niveau werkzaam, maar het is bekwaam. Als je de straat oversteekt zorgt het ervoor dat je niet onder een vrachtwagen zal lopen, onbewust maakt het de balans op tussen vertrouwen en wantrouwen in een situatie. Het zorgt voor je dat je in zelfvertrouwen een beslissing kan nemen. Dit alles gaat heel snel, automatisch, het zorgt er voor dat je voortbeweegt en zonder de hele dag met dit bezig te zijn, al je andere mogelijkheden kan gebruiken.
Een mooi systeem!

Dit proces van automatische piloot, van onbewust werkende beveiliging, raakt verstoord en onbruikbaar door de schokkende misbruik ervaring(en). Zodra je veiligheidssysteem niet meer voldoende bekende gegevens binnenkrijgt zal het terugvallen op een oer-overlevingsmechanisme. Eén van de drie biologische stressreactie, de drie V’s: vluchten, vechten of verstarren.

Je bent waakzaam: je gaat over van beveiliging op bewaking! Iets wat voor anderen vanzelfsprekend is, is voor jou niet te begrijpen, niet te voelen. Je bent alleen maar op je hoede of, en dan wordt het gevaarlijk: je geeft jezelf helemaal over aan iemand die je niet kent maar die aardig voor je is. Daardoor ligt de herhaling van het misbruik voortdurend op de loer.

Leave a reply