Stemmen horen

Stemmen horen

Stemmen horen is een zinvolle respons op traumatische gebeurtenissen, vooral uit je kindertijd. Ze zijn dus niet je vijand, maar een bron van inzicht in oplosbare emotionele problemen.
In het begin is dit heel moeilijk te geloven, niet in het minst omdat de stemmen soms zo vijandig en dreigend lijken. Een essentiƫle eerste stap is daarom te leren de symbolische betekenis te zien in wat je voorheen interpreteerde als de letterlijke waarheid. Stemmen die bijvoorbeeld dreigen de wereld aan te vallen, leer die te interpreteren als je eigen angst en onzekerheid in de wereld, in plaats van een concreet gevaar.
Realiseer je dat elke stem nauw verbonden is met aspecten van jezelf en dat elk van hen overweldigende emoties meedraagt die je nooit heb kunnen verwerken of oplossen. Het zijn herinneringen van seksueel trauma en/of geweld, van woede, schaamte, schuld en lage eigenwaarde. De stemmen nemen de plaats in van die pijn en geven er woorden aan. Besef je goed dat de meest vijandige en agressieve stemmen feitelijk delen van jezelf vertegenwoordigen die het diepst gekwetst zijn geweest. Zij moeten daarom ook het grootste mededogen en zorg krijgen.

Ga niet de strijd aan met de stem(men). Voer geen psychologische oorlog. Feitelijk kom je dan in een vicieuze cirkel van angst, ontwijking, wantrouwen en misverstanden terecht. Dat is een strijd waarin je jezelf krachteloos voelt en niet in staat om enige vrede of verzoening te bewerkstelligen.
Bij achteruitgang worden er dramatische vormen waargenomen. Van angstaanjagende stemmen, groteske visioenen, bizarre, hardnekkige wanen
Een veel behulpzamere respons is een poging de boodschap achter de woorden te ontleden. Wanneer de stemmen je waarschuwen niet om te kijken, bedank hen dan dat ze je tonen hoe onveilig je je voelt. Als je dat weet, kan je er iets positiefs mee doen. Vervolgens verzeker je hen en jezelf dat jullie veilig zijn en je niet meer bang hoeft te voelen. Bepaal de grenzen voor de stemmen en probeerde assertief en toch respectvol met ze om te gaan. Zo ontstaat er een langzaam proces van communicatie en samenwerking waarin jullie kunnen leren samen te werken en elkaar te ondersteunen.

Luister naar je stemmen. Leer er vredig en respectvol mee leven. Probeer de boodschap achter de woorden te ontleden. Zo zullen je stemmen op hun beurt steeds meer compassie, acceptatie en respect naar jou toe reflecteren. Vele mensen hebben je in je leven geschaad maar geef de hoop nooit op. Herstel is niet alleen mogelijk, maar onvermijdelijk. Wij van Positieve Nood zijn ervan overtuigd dat je hier doorheen kan komen. Soms lijkt bij een marathon de eindstreep onhaalbaar maar je komt er uiteindelijk altijd.
Stemmen horen voelt eenzaam maar de belangrijkste boodschap is dat je in staat bent om jezelf te redden. Je bent niet alleen!image

One comment on “Stemmen horen

Leave a reply