Neurofeedback en EMDR

 

Neurofeedback en EMDR

Neurofeedback en EMDR

 

Neurofeedback en EMDR

Wij adviseren Neurofeedback en EMDR voor de behandeling bij traumaverwerking.
Wij hebben uit eigen ervaring ondervonden dat Neurofeedback uitstekend werkt voor het stabiliseren van gedachtes en emoties voortkomend uit trauma. Op deze manier ervaar je meer rust en overzicht. Te veel onrust in emoties zorgt voor verstoring in je hersengolven. Het zorgt er bovendien voor dat er niet genoeg energie meer overblijft voor de concentratie, werk- en leervermogen. Neurofeedback zorgt op een vriendelijke manier dat er weer balans komt in je gedachtes, gevoel en gedrag. Vrede en balans in de hersengolven is het resultaat van het hertrainen van je hersenen. Door het leven te verwerken zoals het is en niet zoals je denkt dat het zou moeten zijn.

Voor de mensen in de omgeving van Amersfoort en omstreken raden we van harte drs. Rob Slootman van Brainexcel aan.Rob Slootman, geregistreerd als GZ-psycholoog (gezondheidszorgpsycholoog) in het BIG-register van het Ministerie van VWS. Hij is tevens geregistreerd als Registerpsycholoog NIP/Gezondheidszorg.Op een rustige, vriendelijke wijze zorgt hij dat je je veilig en op je gemak voelt. Zowel voor kind en ouder is dit een gouden tip!

Contact informatie:

BrainExcel – Praktijk voor Neurofeedback en Psychologische Hulpverlening
drs. Rob Slootman, GZ-psycholoog BIG – Registerpsycholoog NIP
Regentesselaan 24-d
3818 HJ Amersfoort
tel. 033-4690212
mob. 06-19778525 (b.g.g.)

info@brainexcel.nl

http://www.brainexcel.nl/

Wat is Neurofeedback ?

Neurofeedback is een behandelmethode voor de hersenen, waarbij iemand kan leren om controle te krijgen over zijn/haar hersengolven.

Neurofeedback is gebaseerd op de principes van operante conditionering. Operante conditionering is een techniek waarbij gedrag wordt beïnvloed door middel van beloning en straf. In het geval van neurofeedback wil men de hersengolven beïnvloeden door tijdens de behandeling een beloning te geven aan het brein/de hersenen (bijvoorbeeld door middel van een geluidje of filmpje) elke keer als de hersengolven het gewenste patroon laten zien.

Na een intensieve behandelperiode is iemand ook buiten de behandelsetting in staat om de juiste hersengolven te produceren en kunnen deze veranderingen permanent worden (vergelijk dit met leren fietsen: als je het eenmaal kan, verleer je het nooit meer).

Neurofeedback heeft bewezen een oplossing te kunnen bieden bij het verminderen of verhelpen van een diversiteit aan klachten van zowel psychische, emotionele als psychosomatische aard.

Wij adviseren daarom neurofeedback bij meerdere klachten. Neurofeedback is een techniek die het zenuwstelsel opnieuw kan afstellen (tuning), waardoor er veel verschillende klachten behandeld kunnen worden. Neurofeedback heeft in de praktijk goede resultaten behaald met de behandeling van o.a.:

ADHD/ADD en andere aandacht- en concentratieklachten
Allergieën
Angstcomplexen zoals faalangst
Fobieën
Hyperventilatie- en paniekaanvallen
(Dreigende) Burnout
Chronisch vermoeidheidsyndroom (CVS/ME)
(Manisch-)Depressiviteit
Dyslexie en andere leerproblemen
Epilepsie
Fibromyalgie
CVA (beroerte), functieverbetering
(Chronische) Hoofdpijn en migraine
MS (multiple sclerose), functieverbetering
Whiplash trauma
Stress- en overspanningsklachten
PDD-NOS en andere ontwikkelingsstoornissen zoals autisme (Asperger)
Psychotrauma en Posttraumatische Stress Stoornis (PTSS)
(Chronische) Slaapproblemen
Gilles de la tourette
Relatie- en identiteitsproblematiek

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing)

Dit is een krachtige methode voor de snelle behandeling van psychotrauma’s en Posttraumatische Stress Stoornissen (PTSS).

EMDR is een van de meest effectieve therapievormen om PTSD symptomen (post traumatic stress disorder) te verminderen. EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een therapievorm, waarbij iemand zijn trauma herinnering vertelt, terwijl tegelijkertijd zijn aandacht van links naar rechts naar links etc. wordt getrokken. De methode heet Eye movement (oog beweging) omdat Francine Shapiro de methode ontwikkelde nadat ze zelf stressvermindering ervoer tijdens oogbewegingen. Zo werd bij EMDR-therapie de patient gevraagd om met zijn ogen een hand of vinger te volgen terwijl hij zijn trauma verhaal vertelde. Tegenwoordig word EMDR ook vaak toegepast via geluid door een koptelefoon. Bij de praktijk van Rob Slootman wordt EMDR gedaan via een koptelefoon. Dit is zeer prettig. Ik heb ook de EMDR met oogbewegingen geprobeerd maar die manier van EMDR was te belastend voor mijn ogen.

PTSD kan optreden nadat iemand een traumatische gebeurtenis heeft meegemaakt. De symptomen omvatten onder andere het steeds weer opnieuw beleven van de gebeurtenis, het ontwijken van de herinnering en het extreem overstuur raken van die herinnering. Wanneer de symptomen langer dan een maand aanhouden en iemands dagelijks leven behoorlijk verstoren nadat de situatie niet meer gevaarlijk is, spreken we van PTSD.

De meeste literatuur veronderstelt dat EMDR het brein in een toestand brengt waarbij het traumatische herinneringen beter kan verwerken. Het opnieuw beleven van een herinnering, maakt deze flexibel en zou daarna eventueel anders kunnen worden opgslagen. EMDR bevorderd de integratie van traumatische herinneringen met adaptieve informatie (‘ maar Ik ben nu veilig’) en (ik kan mezelf nu wel uiten). Na de EMDR behandeling ervaren mensen hun vertelde herinneringen veel minder levendig en minder emotioneel.

Leave a reply